Šta treba da znate o krstarenjima?

ŠTA PODRAZUMEVA KRSTARENJE?
Budući da brodar Costa Crociere nudi krstarenja čitave godine, jedina osoba od koje će zavisiti izbor datuma polaska ste Vi! Ipak, nekoliko saveta je uvek dobrodošlo:
    Deca sa roditeljima najčešće krstare leti, što je i logično s obzirom na školski raspust. I zato ako imate dete koje bi se rado družilo sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, toplo Vam preporučujemo da krenete na Vaše krstarenje u junu, julu ili avgustu. Osim toga, i dečija animatorska služba na brodu u to vreme je i najsadržajnija i sa najbogatijom ponudom igara i zabave.
  Mladenaca i onih koji slave godišnjice braka na kruzerima ima uvek. Simpatično iznenađenje za sve one koji su tek uplovili u bračne vode, kao i za one malo starije, razveseliće svaki par koji svoj poseban dan odluči provesti na krstarenju. Ljudi iz poslovnog sveta krstarenje će svakako prilagoditi svojim potrebama: bilo da se radi o lansiranju nekog novog proizvoda, kongresu ili prezentaciji – odabir je u potpunosti na Vama!
ŽIVOT NA BRODU?
Mnogo više nego što možete i predpostaviti, život na kruzerima je spektakularan! Ukrcati se na neku od krstarica zasigurno znači doživeti apsolutno jedinstveno iskustvo koje se ne može meriti ni sa jednim drugim turističkim doživljajem!
  Pun pansion – tri obroka i tri međuobroka, internacionalna kuhinja, više menija, velika mogućnost izbora... „Wellness“ i „Beauty“ centri, Spa centri, masaže, tretmani lica i tela, personalizovani paketi nege prilagođeni Vašim potrebama...
  Izleti: zavisno od rasporeda plovidbe, tokom jednog krstarenja moguće je posetiti gradove i mesta neopisivih prirodnih lepota i kulturne baštine, počevši od antikom bogate Italije, Grčke, Malte i Kipra, do Egipta, Tunisa, Španije, Portugala, Južne Amerike, Karipskih ostrva, Bliskog i Dalekog Istoka, Norveških fjordova, Baltičkog mora...
GDE MOŽETE NA KRSTARENJE?
Preko nas možete krstariti istočnim i zapadnim Mediteranom, severnom Evropom, preko Atlantika do Južne Amerike, Karibima, po Indijskom okeanu, Crvenom moru, Pacifiku,...
Izbor je više nego bogat, ali važno je uzeti u obzir godišnje doba: kada je u Evropi leto, deo kruz flote se vraća sa Atlantika i krstari Severnom Evropom. Zimi, kada je u Latinskoj Americi leto, flota odlazi preko Atlantika na prekookeanska krstarenja. Krstariti možete od minimum 4 dana/3 noći (tzv. Mini krstarenja – „Brake“) pa sve do 30 dana (prekookeanska krstarenja).
ŠTA SVE POSEDUJU KRSTARICE?
Iako krstarice variraju po veličini, datumu izgradnje, stilu uređenja i sl., osnova svakog broda je ista! Aktivnosti na brodu, zabava, sadržaji animacije, Spa/Wellness/Beauty centri, sportski sadržaji, gastro ponuda, itd. Život je istovetno organizovan na svim brodovima, a razlika u pojedinim sadržajima je isključivo tehničke prirode: novoizgrađeni brodovi što zvog svoje veličine, što zbog prilagođavanja potrebama modernih turista, po pravilu nude veću raznolikost ponude. Kao i kod hotela, i krstarice se mogu kategorisati zvezdicama, iako ne postoji zvanično kategorizacija brodova po ovom sistemu. Npr. krstarice iz kompanije „Costa Crociere“ su skromnijih sadržaja i nisu toliko luksuzne, te im možemo dati 4*, dok npr. najluksuznije brodove ima kompanija „Royal Caribbean“, koji sasvim sigurno mogu dobiti i punih 5*.
  Svi brodovi poseduju više paluba za goste sa raznim sadržajima. Na tim palubama se nalaze i smeštajne jedinice (kabine) koje su podeljene u spoljne (sa prozorom ili balkonom) i unutrašnje (bez prozora). Tip kabina je od jednokrevetnih do četvorokrevetnih, i gotovo svi brodovi poseduju za zahtevnije putnike i smeštaje u mini apartmanima, apartmanima i Grand apartmanima. Sve kabine i apartmani poseduju isti sadržaj, razlika je samo u veličini! Sve kabine na kruzeru poseduju tuš-WC, TV, fen za kosu, klima uređaj, mini bar, telefon. Standard kabine poseduju dva redovna ležaja ili jedan francuski ležaj za dve osobe, dok su treći i četvrti ležajevi isključivo pomoćni i najčešće su u vidu kreveta na razvlačenje u kojem spavaju dve osobe, ili dve fotelje na razvlačenje. Ovi pomoćni ležajevi su manjih dimenzija i manjeg komfora, te mogu bitnije ugroziti komfor treće, odnosno četvrte osobe!
  Od sadržaja, kruzeri uglavnom poseduju: Teatar u kojem se svako veče odigrava pozorišna predstava ili Grand-Šou, Noćni klub/Diskoteku, nekoliko spoljnih bazena za odrasle i bazena za decu, animatorsku službu za odrasle i decu, Šoping centar, sportski centar, staze za džogiranje, „Wellness“ centar, teretanu, saunu, butike, putničku agenciju, nekoliko restorana, nekoliko barova,... Komfor koji Vam može pružiti i neko manje kopneno turističko središte!
DA LI JE MOGUĆE PROMENITI PODATKE NA VEĆ POTVRĐENOJ REZERVACIJI?
Promena podataka je moguća, ali će se prema Novim uslovima računati kao da je prethodna rezervacija otkazana, a putiku će se obračunavati storno troškovi kako je to i regulisano Posebnim uslovima putovanja. Nakon toga će se izvršiti nova rezervacija.
ŠTA SVE CENA UKLJUČUJE?
Puni pansioni tokom celog putovanja. Obroci na brodu (počevši sa večerom na dan polaska) sastoje se od ranojutarnje kafe ili čaja, velikog izbora kontinentalnog doručka u kabini ili doručka u restoranu, ručka, popodnevnog čaja, večere i ponoćnog obroka. Zadnji obrok na brodu biće doručak na dan iskrcavanja.
ŠTA CENA NE UKLJUČUJE?
Potrošnja tokom putovanja varira od osobe do osobe. U cenu nisu uračunata putna i druga osiguranja, piće, tretmani u kozmetičkom salonu, izleti na kopnu, usluge medicinskog osoblja, korišćenje komunikacijskih sistema, usluge praonice, napojnice za osoblje (cena napojnice je naglašena za svako krstarenje posebno), itd.
TARIFE ZA DECU
Deca do 18 godina, u kabini s dve odrasle osobe, putuju besplatno na krstarenjima Mediteranom 12 meseci godišnje, izuzev najviše sezone, kada deca plaćaju, ali još uvek vrlo nisku cenu koja će varirati od 190 do 490 € - zavisno od trajanja krstarenja. Deca će takođe biti besplatna i na krstarenjima po Karibima (izuzev Novogodišnjih krstarenja) kao i na Prolećnom prekookeanskom krstarenju. I na krstarenju Severnom Evropom, na velikom broju polazaka deca će biti besplatna.
KORISNE INFORMACIJE
PASOŠ i VIZE: Važeći biometrijski pasoš je obavezan na svim krstarenjima! Pasoš mora imati rok važenja od minimum 6 meseci nakon završetka krstarenja! Pre odabira krstarenja, potrebno je da se dobro upoznate sa viznim režimom svih država gde je predviđeno iskrcavanje! Agencija posreduje u viziranju samo toliko u pogledu obezbeđenja potvrde rezervacije krstarenja i eventulanog avio prevoza! Sve informacije o viznim režimima možete dobiti na sajtu Ministarstva Inostranih poslova Republike Srbije: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama?lang=lat. Ukoliko putnik nema vizu za pojedine zemlje koja se nalazi u planu krstarenja, neće se moći iskrcati na tlo te zemlje!
PUTNA DOKUMENTACIJA: Putnicima su kod svih putovanja potrebni: ukrcajni formular, putna karta („boarding card“), nalepnica za prtljag; avio karta (u zavisnosti od putovanja; nije obavezna da se uzima u agenciji); „Voucher“ za eventualne hotele koje ste rezervisali preko nas.
PRTLJAG: Već od početka putovanja na ručku svakog kofera/putne torbe mora biti zalepljena nalepnica kruz kompanije koja se dobija sa kartom/“boarding“-om i koja mora da sadrži Vaše ime, prezime i broj kabine.
UKRCAVANJE: Počinje u vreme koje je naznačeno na karti. Prema pravilu putnici moraju biti u luci barem 3 sata pre isplovljavanja. Na ukrcaju putnici predaju „boarding“ kartu, pasoš i prtljag i prolaze kroz carinsku kontrolu u luci ukrcaja.
ZDRAVLJE i LEPOTA: Možete uživati u opuštajućim masažama, baviti se aerobikom, „streching“-om, negovati kožu biljnim oblogama i maskama... Iskoristite celu našu ponudu: staza za džoging, sauna, hidromasaža, plivanje,... Ponuda se razlikuje od broda do broda.
ODEĆA: Preporučuje se sportska i lagana odeća i udobne i niske cipele. U bazenima je obavezno korišćenje kape. Na svakom putovanju se organizuju svečane i gala večeri koje traže elegentniju odeću („dress code“). Tokom izleta na kopnu preporučuje se lagana odeća i udobna obuća. Uvek je dobro pri ruci imati nešto toplije (pulover, laka jakna). Na određenim itinererima (sever) u određenim delovima godine ima jakih vetrova, posebno u večernjim satima.
ZABAVA ZA DECU: Od jutra do večeri osoblje na brodu će voditi brigu o deci, dozvoljavajući Vam da u miru uživate u putovanju. Za svu decu od 3 do 12 godina osoblje je na raspolaganju svaki dan u terminima koji su vidno istaknuti u „Kids Club“-u. Uz najavu dan unapred, moguće je organizovati čuvanje dece i u večernjim satima. Ovi programi su podložni promenama u zavisnosti od itinerera putovanja. Za decu ispod 3 godine nije predviđena usluga animacije! Za vreme niske sezone animacija je ograničena, a raspored se objavljuje svakodnevno na brodu.
DNEVNI PROGRAM: Dnevni program sa svim događanjima na brodu za sledeći dan dostavlja se u Vaše kabine svako veče.
BIBLIOTEKA: Brodska biblioteka nudi knjige iz raznih područija među kojima ćete sasvim sigurno naći po nešto i za sebe.
KREDITNE KARTICE I ČEKOVI: Na brodu je moguće koristiti sledeće kartice: „American Express“, „VISA“, „Master Card“. Elektron kartice se ne primaju! Putni i lični čekovi se ne primaju na brodu!
SEF: Svi brodovi u svim kabinama poseduju sef.
IZLETI: Isplanirani su tako da poštuju red plovidbe. Izleti na kopno su fakultativni i prodaju se isključivo na brodu. Cene izleta variraju i skoro ih je nemoguće unapred odrediti zbog proste nemogućnosti određivanja koliko će ukupno putnika koristiti dati izlet! Cene izleta se svakodnevno objevljuju na brodu! Novac uplaćen za izlete u slučaju odustanka se ne vraća! U cenu izleta su uključeni prevoz, vodič na stranom jeziku koji je trenutno na raspolaganju, ulaznice, kao i sve aktivnosti koje su istaknute u svakom programu izleta. Program i redosled izleta može biti menjan od strane organizatora i o tim promenama putnik ne mora biti obavešten do samog polaska. Za svaki izlet je potreban minimalni broj od 10-15 prijavljenih putnika.
BAROVI: Na raspolaganju Vam je veliki izbor vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića najpoznatijih svetskih proizvođača. Cena konzumnih pića odmah se uvećava za 10%-20% kao cena usluge.
FOTOGRAF: Brodski fotograf  je prisutan na brodu u svim važnijim trenucima i tokom izleta. Niste u obavezi da kupite ponuđene fotografije koje možete pogledati svakodnevno na izložbi u galeriji broda.
PUŠENJE: Za dobrobit nepušača, na brodu je zabranjeno pušenje! Dozvoljeno je samo na palubi i u za to predviđenim barovima.
PRODAVNICE: U njima možete pronaći sve što vas interesuje: parfemi, odeća, obuća, kozmetika, suveniri, foto oprema, itd. Cene u prodavnicama na brodu su „Duty Free“.
RESTORAN: Jelovnik se sastavlja po izboru iz internacionalne kuhinje. Obroci se poslužuju mahom u dve smene, ranija i kasnija, a prilikom rezervacije se može birati kojoj smeni želite da pripadate. Doručak i ručak se uglavnom serviraju tipa „švedskog stola“, a večera se servira tipa „set menu“ (izbor više jela po gangovima). Svako krstarenje ima naglašeno način serviranja obroka, te Vas molimo da na to obratite pažnju u programu krstarenja!
PIĆA: Pri ukrcaju, u trenutku rezervacije stola možete naručiti prikladan paket vina koji se sastoji od 5 boca najboljih italijanskih vina, jedne boce Prošeka i 10 boca mineralne vode za konzumaciju tokom putovanja. Pića kupljena u prodavnicama na brodu ili na kopnu, čuvaće se na brodu do trenutka iskrcavanja.
LEŽALJKE: Nalaze se na otvorenim palubama i besplatne su. Kraj bazena su Vam na raspolaganju i peškiri.
PROBLEMI: Sve probleme na koje eventualno naiđete i koji Vam smetaju obavezno prijavite Vašem stjuartu.
ELEKTRIČNI NAPON: Na svim brodovima je napon 220V. Nije dozvoljena upotreba bilo kakvih aparata u kabinama i na brodu (pegla, kafemat i sl.).
GARAŽE I PARKINZI: U gotovo svim lukama ukrcaja predviđena je usluga čuvanog parkirališta. Detaljne informacije su u sklopu putne dokumentacije. Ova usluga se naplaćuje, a u nekim je lukama potrebna i rezervacija.
INTERNET CAFÉ: Svi brodovi imaju Internet café sa satelitskim pristupom na mrežu. Plaćanje se vrši sopstvenom karticom. Pretraživanje interneta moguće je i u toku plovidbe.
USLUGA PERIONICE, PEGLANJA I HEMIJSKOG ČIŠĆENJA: Na brodu su ponuđene sve ove usluge uz objavljene cene. U kabini ćete naći potrebne vrećice za uprljanu odeću.
NAPOJNICA: Međunarodni je običaj na kraju putovanja ostaviti napojnice osoblju. Taj se iznos automatski dodaje na putnikov račun i ne može se promeniti. Putnik će podmiriti svoje troškove pre iskrcavanja. U zemljama u kojima je platežno sredstvo evro, plaća se oko 10 evra po osobi i danu za sva krstarenja. U zemljama u kojima je američki dolar platežno sredstvo plaća se oko 10 dolara po osobi i danu za sva krstarenja. Deca mlađa od 12/14 godina ne plaćaju napojnice; a deca od 12/14 pa do 17 godina plaćaju 50% iznosa za napojnice. Svaki program krstarenja ima tačno navedene iznose napojnica, te Vas molimo da pažljivo pročitate Vaš program krstarenja!
MEDICINSKE USLUGE: Na svakom brodu na raspolaganju je medicinsko osoblje – doktor i medicinska sestra. Tražene usluge plaća putnik. Lekovi protiv morske bolesti su besplatni i mogu se podići na recepciji ili ambulanti. Obavezno pre putovanje uzmite međunarodno zdravstveno osiguranje koje će važiti u zemljama koje ćete posetiti tokom krstarenja. Ukoliko Vam zatreba medicinska pomoć na brodu, moraćete da platite usluge, a za uzvrat obavezno tražite račun za izvršene usluge te ćete po povratku kući moći da od osiguravajuće kompanije refundirate naplaćeni iznos.
DNEVNE NOVINE: Zavisno o mogućnosti nabavke, putnicima je na raspolaganju izbor poznatijih internacionalnih dnevnih novina.
POSLUGA U KABINI: Posluga u kabini moguća je 24 sata na dan. Dovoljno je nazvati telefonom. Ko želi doručak poslužen u kabini može uveče ispuniti formular i obesiti ga izvan kabine. Posluga je ujutro u dogovorenom vremenu. Svaki drugi obrok u toku dana biće poslužen u roku od 30 minuta. Posluga u kabini za doručak je besplatna, a svaka druga tražena usluga u toku dana plaća se prema važećem cenovniku (dostupan na brodu).
SIGURNOST NA BRODU: Preporučuje se da se nose niske cipele za hodanje po spoljnim palubama. Kada je pod mokar neophodna je maksimalna opreznost.
IZGUBLJENO/NAĐENO: Ako zaboravite ili izgubite nešto obratite se recepciji ili uredu za informacije.
TEMPERATURA: Temperaturu u kabini možete podešavati sami na termostatu. Ako naiđete na poteškoće obratite se stjuartu koja vodi brigu o kabinama.
INFORMACIJE/RECEPCIJA: Nalazi se u središenjem holu broda, otvorena je 24 sata za informacije, kupovinu poštanskih marki, razglednica ili uplatu kredita na Vašu kruz karticu.
VAKCINACIJA: Brodar preporučuje proveru pravila o vakcinisanju u svakoj zemlji u koju se putuje i vakcinaciju, ako je potrebno, 8 nedelja pre polaska.
PLAĆANJE NA BRODU: Na brodu se sve usluge isključivo plaćaju bezgotovinski/samo sa karticom brodara koja se dobija po ukrcaju na brod! U prilogu putne karte ili pri ukrcaju putnici će dobiti sopstvenu karticu kruz kompanije, koja sadrži ime i prezime. Tokom putovanja, od dolaska na brod, ova kartica se koristi za plaćanje svih usluga i kupovina na brodu. Račun na kartici se podmiruje ujutro uoči iskrcavanja, a plaćanje se može izvršiti gotovinom, kreditnim karticama („Visa“, „American Express“, „Master Card“).
Više iz ove kategorije Šta je grupno krstarenje? »